do 03 okt.

Limburgse ondernemers zien in het beleid van hun gemeente werkpunten op vlak van vergunningsprocedures, ruimte om te ondernemen en fiscaliteit

Limburgse ondernemers vinden dat het gemeentelijk beleid de afgelopen 6 jaar op eenzelfde niveau gebleven is, zo blijkt uit een bevraging van VKW Limburg.

Goede punten voor bewegwijzering en voor de dienst economie in heel wat gemeenten

Limburgse ondernemers vinden dat het gemeentelijk beleid de afgelopen 6 jaar  op eenzelfde niveau gebleven is, zo blijkt uit een bevraging van VKW Limburg.

Het algemeen gemeentelijk beleid wordt door de Limburgse bedrijfsleiders beoordeeld met een score van 65%. Het economisch beleid krijgt een resultaat van 61%. Nagenoeg gelijkaardige cijfers als in de bevraging van VKW uit 2018, toen beide resultaten nog 1% hoger lagen.

Ruben Grauls, manager lokale netwerken bij VKW Limburg stond in voor de bevraging en merkt dat ondernemers het beleid in hun gemeente met eenzelfde punt als in 2018 beoordelen. Wel valt op dat ondernemers hun gemeenten op 4 factoren omtrent ondernemersvriendelijkheid negatiever evalueren dan in 2018.

Lagere scores voor ondernemersvriendelijkheid

De fiscaliteit in Limburgse gemeenten wordt zeer laag ingeschat door ondernemers. Op de vraag of het belastingniveau gerechtvaardigd is voor de dienstverlening in de gemeente, komen meerdere gemeentes met een onvoldoende uit de bus. De invoering van een aantal nieuwe oppervlaktebelastingen en het vasthouden aan de motorenbelasting spelen daarin een grote rol.

Ook de dienstverlening aan bedrijven scoort lager. Opmerkelijke vaststelling daarbij is dat bijna de helft van de respondenten aangeeft niet te weten of er een specifiek aanspreekpunt voor bedrijven en ondernemers is in hun gemeente. De diensten economie worden doorgaans goed geëvalueerd, waar men bij de diensten ruimtelijke ordening vindt dat de dienstverlening vlotter moet.

Wat betreft ruimte om te ondernemen zien we een iets negatievere beoordeling dan in 2018 door het feit dat industriegronden in Limburg steeds schaarser worden. 1 op 3 respondenten geeft ook aan dat gemeenten in de komende legislatuur werk moeten maken van een beter ruimtebeleid. Op gebied van mobiliteit/bereikbaarheid evalueert de Limburgse ondernemer gelijkaardig aan 2018.

Vlottere vergunningsprocedures meest dringende actiepunt

In onze bevraging van 2018 kwam mobiliteit nog als grootste actiepunt in Limburg naar boven. Anno 2024 staat de vraag naar vlottere vergunningsprocedures met stip bovenaan. Ondernemers smeken de lokale besturen om hierin een duidelijker kader uit te werken om aan snelheid te winnen in de aanvragen.

Een opvallende verzuchting van de bevraagden blijkt het gebrek aan betrokkenheid van ondernemers in het gemeentelijk beleid. Op deze vraag scoren de gemeenten algemeen slechts 44% en zien we zo goed als overal onvoldoendes naar boven komen. 

Het topic bewegwijzering is in 2024 niet langer een issue. Waar in 2018 nog 2 op 3 bedrijven aangaven niet vlot vindbaar te zijn voor leveranciers en bezoekers, geeft vandaag 75% te kennen dat dit hun bedrijf wel goed aangegeven is via bewegwijzering. Meerdere gemeenten maakten de voorbije legislatuur werk van duidelijke signalisatie op de bedrijvenzones, wat door ondernemers gewaardeerd wordt.

Burgemeesters scoren gelijkaardig, 4 op de 10 ondernemers staat open voor fusies

De Limburgse ondernemer geeft zijn/haar burgemeester een score van 64%, zonder al te grote uitschieters. Op de slotvraag of de ondernemers vinden dat hun gemeente beter zou fuseren, antwoordt – net als in 2018 – 40% positief. Vooral in Noord-Limburg is die interesse voor fusies het meest zichtbaar.

Ruben Grauls, manager lokale netwerken bij VKW besluit: “Qua algemeen en economisch beleid is de Limburgse ondernemer even tevreden als in 2018. Wel vragen ze duidelijk om in de komende legislatuur meer betrokken te worden bij het beleid. Ondernemers willen dialoog en een aanpak van dringende actiepunten om lokaal te kunnen blijven groeien en zo bij te dragen aan tewerkstelling en welvaart in onze gemeenten. Vanuit VKW willen we de goede intenties van zowel ondernemers als het lokale beleid benadrukken en pleiten we er dan ook voor dat de nieuwe bestuursploegen die na 13 oktober gevormd worden de dialoog met ondernemers verderzetten. Als die betrokkenheid – met oog op lokaal ondernemerschap - verder kan groeien, komt dit zowel de politiek als de bedrijven ten goede!

Het volledige persbericht kan je hier downloaden.


Ruben Grauls
manager lokale netwerken