Begin van dit jaar gaf bij een van onze bevragingen al 80% van de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders aan de beslissing om de twee laatste kerncentrales in 2025 te sluiten geen goed idee te vinden. En daar zijn goede redenen voor. De recente prijsevolutie van energie is daarbij maar een van de elementen. Minstens even belangrijk is de bevoorradingszekerheid. Geopolitiek hebben recente gebeurtenissen ons met de neus op de feiten gedrukt dat de context waarin we leven gewijzigd is. Het is niet verstandig om in die omstandigheden onnodige risico’s te nemen die ons nog meer energieafhankelijk maken.
Onze bedrijven doen forse inspanningen om steeds duurzamer te produceren, om de uitstoot van broeikasgassen op korte en lange termijn te verminderen en om de ambities rond klimaatneutraliteit tegen 2050 te realiseren. Dat vergt een consequent en evenwichtig energiebeleid dat een ambitieus, maar haalbaar en rechtszeker kader schept voor investeringen in energietransitie. Maar tegelijkertijd de energievoorziening zwart op wit verzekert tegen prijzen waarmee onze bedrijven niet uit de markt worden gespeeld.
Hernieuwbare energie is de toekomst, maar het is zeker in een context van snel toenemende elektrificatie, onmogelijk om die transitie tegen 2025 klaar te hebben. Dat opvangen door extra gasgestookte capaciteit met extra CO2-uitstoot zou haaks staan op al die klimaatinspanningen. Daarom is een volledige afschaffing van kernenergie tegen 2025 niet te verantwoorden. De tijd dringt, maar het is nog niet te laat.