wo 28 aug

Waarom ook jouw bedrijf best een constructief verzuimbeleid opstelt

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts erg weinig bedrijven een volwaardig verzuimbeleid hebben. Koppel dat aan de torenhoge ziektecijfers, vooral als het gaat over langdurig zieken, en je ziet een verband. En hoewel die ziektecijfers kaderen binnen een problematiek die meerdere facetten behelst, is een doelgericht verzuimbeleid zeker één van de remedies. Alvast enkele tips? Die lees je in deze blog.

Je hebt het vast al gemerkt… het ziekteverzuim blijft toenemen. Ook binnen VKW Limburg horen we steeds vaker signalen van bedrijven die worstelen met stijgende ziektecijfers. Recente cijfers van Securex bevestigen deze trend: in 2023 was op een gemiddelde werkdag maar liefst 8,21% van de werknemers afwezig wegens ziekte of een privé-ongeval. Bovendien duurt het vinden van nieuwe collega’s steeds langer, wat de uitdagingen voor bedrijven nog groter maakt.

6 tips voor een geïntegreerd verzuimbeleid

Een constructieve aanpak van verzuimproblemen begint niet bij een acute situatie, maar ruim van tevoren. Door tijdig na te denken over een doordacht en geïntegreerd aanwezigheidsbeleid, creëer je duidelijkheid voor zowel werkgever als werknemer. Zo’n beleid is gebaseerd op heldere visies, harde feiten, en wettelijke verplichtingen, en biedt handvatten om verzuimproblemen effectief aan te pakken én te voorkomen.

Hier zijn enkele belangrijke tips voor het opstellen van een constructief verzuimbeleid:

  1. Een aanwezigheidsbeleid staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een bredere welzijnsvisie en is nauw verweven met het totale personeelsbeleid van je organisatie.

  2. Werk vanuit vertrouwen en een positieve benadering. Zie niet elke afwezigheid door ziekte als een probleem. Ziekte overkomt iedereen, ook jou. Het is geen keuze en vaak onvermijdelijk.

  3. Analyseer regelmatig de feiten en cijfers in je organisatie. Dit geeft waardevolle inzichten. Is er een verzuimprobleem? Hoe groot is het? Waar zit het probleem? Hebben we te maken met werkdruk of personeelstekorten?

  4. Zorg voor duidelijke en concrete communicatie. Informeer elke medewerker helder over de stappen van ziektemelding tot werkhervatting.

  5. Pas een effectieve controle op ziekteverzuim toe. Dit draagt bij aan een constructieve aanpak van het probleem.

  6. Ga in gesprek op cruciale momenten. Een sterk aanwezigheidsbeleid zoekt de dialoog met medewerkers om verzuim te voorkomen, efficiënt aan te pakken, en een soepele (re-)integratie te bevorderen. Medewerkers kiezen er elke dag opnieuw voor om zich te engageren. Bedrijven hebben elke dag de kans om aantrekkelijk te zijn, kansen te bieden en mensen te verbinden.

Een bedrijf dat zich inzet voor een ‘aanwezigheidsbeleid’ creëert een win-winsituatie en laat zien dat het mensgericht is. Door te focussen op zorg en betrokkenheid, combineer je een harde én zachte aanpak en versterk je de band met je medewerkers.

Aan de slag?

Wil je jouw huidige aanwezigheidsbeleid onder de loep nemen en werk maken van een gericht verzuimbeleid dat gezondheid, productiviteit en motivatie stimuleert? Schrijf je dan in voor een van onze workshops en ga zelf aan de slag met onze startkit.

Ontdek meer en schrijf je in.