Het digitale leerplatform neemt de kmo mee in een aantal stappen; zo leert de onderneming eerst door een circulaire bril naar zichzelf te kijken en -via vervolgstappen- aan de eigen waardeketen te sleutelen.
Digitaal en interactief platform, volledig op maat van kmo’s
Het platform richt zich tot kmo's die hun producten, diensten en hun organisatie willen verduurzamen, maar vaak de middelen niet hebben om deze taak uit te besteden. Bovendien mist veel van de nu beschikbare online informatie eenvoud, pragmatisme en overzicht; precies wat kleine en middelgrote ondernemers net nodig hebben. Het voorgestelde online platform zal een antwoord bieden op de noden van kmo’s en is opgesplitst in 2 fases: eerst het circulair maken van de eigen onderneming om vervolgens -via samenwerking- de materialencirkel te sluiten. Het platform biedt zo een gepersonaliseerde journey, volledig in functie van de noden en doelen van de kmo. Het bevat een modulaire mix van basiskennis, een wegwijs in het circulaire ecosysteem, getuigenissen van succesvolle duurzame ondernemers (o.a. via podcasts) en praktische handvatten waarmee men zelf aan de slag kan.
Onderzoekster aan het UCLL-expertisecentrum Smart Organisations, Ilse Van den Berckt licht toe: "Het platform zal de inhoudelijke backbone vormen voor kmo's die bewust willen verduurzamen. Bovendien zal deze verduurzaming op relatief korte termijn een noodzakelijke transitie vormen voor kmo’s. De sterktes van het platform liggen in het systemisch overzicht en de procesgerichte opbouw. Een quick scan bij de start geeft meteen een indicatie van mogelijke quick wins. Door de modulaire opbouw kan men hiermee dadelijk aan de slag, zonder eerst het volledige programma te moeten doorlopen. Het visuele aspect zorgt ervoor dat de gebruiker ook de helikopterblik behoudt over alle aspecten van duurzaamheid in zijn of haar onderneming, terwijl de eigen werkpunten ondertussen worden aangepakt.”
Minister voor o.a. Innovatie, Jo Brouns wil ondernemingen helpen in hun duurzame transitie: "Ik vind het erg belangrijk om in duurzaamheid te investeren en zeker ook kmo’s hierin te helpen. De Europese Green Deal sijpelt immers door, ook richting die kleinere ondernemingen die hun impact op mens, samenleving en milieu méé zullen moeten monitoren en communiceren. Duurzaamheid blijft dus zeker niet iets voor énkel de beursgenoteerde bedrijven.
Maarten Bynens van GMF in Genk en lid van VKW Limburg, getuigt:“Onze producten zijn op zich duurzaam, omdat wij bijvoorbeeld énkel kwalitatieve materialen hanteren. Daarnaast voeren we ook herstellingen uit om de levensduur te verlengen en recycleren we het afval van onze basisgrondstoffen volledig. Maar we kunnen zeker nog verdere stappen zetten én alle hulp hierin is welkom. We hebben recent extra geïnvesteerd in onze R&D-afdeling en duurzaamheid hoger op de agenda gezet. Het is goed voor ondernemingen dat dit soort makkelijk te hanteren platformen of tools, op maat van kmo’s, er komen.”