vr 18 feb

VKW Limburg verwelkomt vereenvoudiging omgevingsvergunningen

VKW Limburg verwelkomt de plannen van de Vlaamse Regering om op voorstel van Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir de procedures om een omgevingsvergunning te bekomen te vereenvoudigen. Niets te vroeg, want vergunningstrajecten zijn voor onze bedrijven vaak een lange lijdensweg.

Nadat vorig jaar al werd ingegrepen in de duurtijd van de beroepsprocedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, wordt nu een tweede fase aangesneden die vanaf volgend jaar moet leiden tot snellere en eenvoudigere vergunningsprocedures. Daarbij wordt hoofdzakelijk werk gemaakt van drie elementen: een bijsturing van de omgevingsvergunning door middel van één geïntegreerde procedure, een hervorming van de milieueffectrapportgage (MER) en de introductie van het Omgevingsbesluit. Voor elk van deze drie speerpunten werden alvast conceptnota’s uitgewerkt. Doel is om deze hervormingen te laten ingaan vanaf 2023.

Omgevingsvergunning
De eerste hervorming behelst de omgevingsvergunning zelf. De huidige verschillende naast of na elkaar lopende procedures, zullen worden geïntegreerd tot één modulaire procedure, waarbij het ook eenvoudiger wordt om tijdens de looptijd van de procedure nog beperkte wijzigingen aan te brengen (bv. om tegemoet te komen aan adviezen of bezwaren), zonder dat weer van voren af aan moet worden gestart. Ook de dossiersamenstelling zou worden vereenvoudigd, waarbij er tijdens de procedure nog stukken kunnen aangevuld worden, ook de lijst van instanties die om advies worden gevraagd wordt ingekort. 

Hervorming milieueffectrapportage (MER)
In tweede instantie wordt gemikt op een vereenvoudiging van de milieueffectenrapportage. Heldere, leesbare rapporten die focussen op de relevante en aanzienlijke milieueffecten moeten de huidige dikke, allesomvattende studies vervangen. Eveneens is er sprake van een digitale tool die sneller zou moeten duidelijk maken of een MER al dan niet nodig is.

Omgevingsbesluit
De derde vernieuwing omvat de introductie van een nieuw instrument: het Omgevingsbesluit. Daardoor zouden bestemmingswijzigingen en vergunningen, bv. in het kader van de uitbreiding van een bedrijf, mogelijk worden via één geïntegreerde procedure, hetgeen heel wat tijdswinst moet opleveren.  Vandaag zijn dit nog twee afzonderlijke, seriële procedures (met ook twee keer een openbaar onderzoek en adviesronde).

Ten slotte is het opzet dat infrastructuurprojecten van algemeen belang zoals riolering, wachtbekkens of fietsinfrastructuur, maar ook de vergunning van windenergieprojecten, voortaan nog enkel op het Vlaamse niveau beslist zullen worden.