De steunmaatregel, waaraan VKW Limburg destijds mee aan de wieg stond, dreigde eind deze maand af te lopen. Er waren echter meer dan goede argumenten om de steun te verlengen. VKW Limburg droeg deze aan en is blij dat hiernaar ook is geluisterd. Dankzij deze nieuwe verlenging blijven de Limburgse bedrijven nog tot 31 oktober 2024 verzekerd van ruggensteun wanneer ze investeren in groei en jobs.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “We zijn blij dat er naar onze inhoudelijke argumenten voor de verdere verlenging van deze maatregel voor Limburg is geluisterd. Niet alleen zou het aflopen van de steun erg ongelegen komen, net op een moment dat we opnieuw in zeer woelig economisch vaarwater terecht zijn gekomen. De steunmaatregel is zeker in Limburg de voorbije jaren ook erg effectief gebleken. Er werden binnen de Limburgse steunzone meer dan 500 investeringsdossiers ingediend, goed voor samen meer dan 7.000 nieuwe arbeidsplaatsen. We zijn dan ook blij dat dit goede track record dankzij deze verlenging zal kunnen verdergezet worden. Op deze manier kunnen we Limburg verder in de kijker zetten met een gunstig investeringsklimaat. We willen minister Vincent Van Peteghem, minister Jo Brouns en de Limburgse politici die zich mee sterk gemaakt hebben om deze verlenging te bewerkstelligen dan ook van harte danken.”
Johan Schildermans, manager belangenverdediging en kennis VKW Limburg vult aan: “Het is het opvallend dat de Limburgse steunzone niet alleen veel KMO’s, maar ook heel wat grote bedrijven over de streep trekt om te investeren: tot eind vorig jaar werden er in Limburgse steunzone 33 dossiers van grote bedrijven geregistreerd, goed voor meer dan 2000 jobs. Voor hen heeft de maatregel sindsdien helaas 8 maanden lang ‘on hold’ gestaan. Maar sinds de nieuwe Europese Regionale steunkaart eind augustus werd goedgekeurd, kunnen ook grote bedrijven die gelegen zijn in een van de 19 Limburgse gemeenten die op die steunkaart zijn ingekleurd, weer aanvragen indienen. Deze standstill periode voor grote bedrijven, naast de algehele coronaschok die gekend hebben, was dan ook een valabel argument voor de verlenging. Bovendien staat de ‘ontwrichte zones’ steunmaatregel pas sinds eind 2018, na meerdere aanpassingen op ons aandringen om de aanvraag om de regelgeving praktischer toepasbaar en eenvoudiger te maken, echt op punt. Doordat Limburg, samen met Turnhout, als eerste steunzone werd erkend en dus aanvankelijk enkele jaren als ‘proefkonijn’ diende, heeft de aanvankelijk voorziene termijn van de steunmaatregel voor minder dan de helft echt kunnen renderen. Met deze nieuwe verlenging wordt hieraan tegemoet gekomen en zal Limburg ten volle van de gunstige effecten van steunmaatregel kunnen genieten. We roepen onze leden dan ook graag op dit steuntje in de rug zeker niet te laten liggen.”
Die ruggensteun bestaat concreet uit een vrijstelling van het doorstorten van 25% van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van de betrokken extra arbeidsplaatsen gedurende twee jaar, goed voor een loonkostbesparing van 4 à 5%. En dat voor alle dankzij de investering extra gecreëerde jobs, tot drie na de voltooiing ervan. Wanneer nadien wordt aangetoond dat de extra arbeidsplaatsen minstens drie jaar (of vijf jaar voor grote bedrijven) zijn behouden gebleven, is de steun definitief verworven. De regeling is van toepassing op alle kmo’s die in Limburg zijn gevestigd op een bedrijventerrein of een businesscenter en geldt ook bij de overname van de activa van een bedrijf dat anders zou verdwijnen. Voor grote bedrijven is de bijkomende voorwaarde dat het dient te gaan om een nieuwe vestiging of een nieuwe soort activiteit. Zij dienen ook gelegen te zijn in een van de 19 Limburgse gemeenten* die op de nieuwe Europese Regionale steunkaart staan ingekleurd.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder, besluit: “Het nut en de economische urgentie van deze beslissing spreekt voor zich. De Limburgse economie bevindt zich opnieuw op een kantelpunt. Uit bevragingen bij onze leden blijkt de Limburgse ondernemers, die onze veerkracht als provincie verpersoonlijken, investeringen uitstellen, maar niet overboord willen gooien. Om hen dat noodzakelijke duwtje in de rug te blijven geven, valt is deze verlenging erg belangrijk. Aan ons om de voordelen nog beter kenbaar te maken. Want ondanks de voor zich sprekende resultaten, zijn nog onvoldoende kmo’s en ondernemers op de hoogte van de gunstmaatregelen waar ze aanspraak op kunnen maken.”
* Dit zijn Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hechtel-Eksel, Heers, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maasmechelen, Oudsbergen, Pelt, Tessenderlo, Tongeren en Zutendaal.