ma 28 feb

VKW Limburg pleit voor meer connectie op de werkvloer

Sinds 18 februari is, met de overgang naar code oranje, de verplichting tot thuiswerk voor telewerkbare functies weggevallen. Nu we tien dagen later zijn, blijkt uit een rondvraag binnen VKW Limburg, dat de terugkeer naar de werkvloer van telewerkers niet in alle bedrijven even vlot verloopt.

Hoewel er bij vele medewerkers heel veel goesting is om eindelijk weer samen te werken en fysiek terug te keren, verloopt de transitie niet voor alle werknemers die het fulltime thuiswerk omarmd hadden even makkelijk. Heel wat jonge werknemers die recent zijn ingestroomd, hebben zelfs niet anders gekend.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Voor sommigen is de stap om weer naar kantoor te komen groot na een lange periode digitaal werken. Maar het is natuurlijk ook belangrijk in te zien dat telewerk slechts een mogelijke manier van het werk uitvoeren is en geen verworven recht of gunst. Uit een eerdere bevraging bleek dat zowat een kwart van alle jobs de afgelopen tijd, al dan niet gedeeltelijk, via telewerk konden worden uitgevoerd. Bedrijven beseffen dat werk in de toekomst voor heel wat van die jobs meer hybride zal zijn.”

Uit eerder eigen onderzoek weten we immers dat iets minder dan 3 op 10 van de Limburgse bedrijven die tijdens de coronapandemie thuiswerk toepasten, uitgaan van een volledige terugkeer naar fysieke aanwezigheid op het bedrijf. Maar daar tegenover staat dat 7 op 10 ondernemers verwachten dat telewerk in de toekomst een blijver zal zijn in hun bedrijf, zij het wel met duidelijk minder thuiswerk dan tijdens de coronabeperkingen (1 op 2). Slechts een klein aantal bedrijven (minder dan 1 op 10) wil in de toekomst nog meer op thuiswerk gaan inzetten.

Recht op connectie
Niettemin hebben bedrijven zeker ook de keerzijde van thuiswerk aan den lijve ondervonden. Terwijl work/life balance en flexibelere inzet van medewerkers voordelen opleverden, stonden voornamelijk teamgeest en motivatie zwaar onder druk. En die zijn uiteraard van cruciaal belang voor een succesvolle onderneming.

Ruben Lemmens: “In de recente arbeidsdeal was sprake van maatregelen om het ‘recht op deconnectie’ te garanderen. Maar we betwijfelen sterk of uniforme verplichte regels, zonder enig onderling overleg, daarvoor de beste manier zijn. Integendeel, ook te weinig connectie met het bedrijf waar je werkt en je collega’s, schaadt de mentale gezondheid van mensen in belangrijke mate, zo hebben we kunnen ondervinden. Het gevoel van verbondenheid met collega’s en met de organisatie is de voorbije periode zwaar onderuitgehaald.”

Vanuit het idee van connectie en onderling overleg is het dan ook goed om de  verantwoordelijkheid rond terugkeer naar het werk en de eventuele mate van telewerk in handen van de bedrijven en hun medewerkers zelf te leggen. Een one-size-fits-all aanpak bestaat niet, maar goede afspraken maken kan perfect, passend binnen de cultuur en de mogelijkheden van de organisatie en specifieke jobs.

Schouder aan schouder
Ruben Lemmens: “De voorbije twee jaar hebben onze bedrijven en hun medewerkers al enorm veel weerbaarheid en flexibiliteit getoond om de lockdown en de coronacrisis schouder aan schouder aan te pakken. Laten we op die weg voortgaan, moed houden en de rangen verder sluiten om de nieuwe uitdagingen met vereende krachten aan te pakken. De economische basis lijkt in se nog goed te zitten, maar de uitdagingen die op onze bedrijven af blijven komen, worden er niet minder op. Er zijn de wereldwijde logistieke uitdagingen, de aanhoudende toeleveringsproblemen, de nood aan garantie van de energiebevoorrading, de sterk oplopende inflatie en dito prijzen van grondstoffen, energie en lonen. Met de grote geopolitieke spanningen aan onze achterdeur en extreme crisissituatie in Europa dreigen ze vandaag nog in omvang toe te nemen. Maar met de nodige flexibiliteit van iedereen, onderlinge connectie en direct overleg tussen medewerkers en werkgevers komen we ver. Samen houden we moed en bouwen we verder aan onze welvaart.“