do 31 okt.

VKW Limburg blij met nieuwe verlenging Limburg als ontwrichte zone vanaf 1 november

Werkgeversorganisatie VKW Limburg is blij met de nieuwe verlenging van Limburg als ‘ontwrichte zone’ die op 1 november van start gaat. Hierdoor kunnen alle investeringen die extra tewerkstelling met zich mee brengen in onze regio voluit ondersteund blijven. Het is een belangrijke hefboom voor groei van bedrijven en het creëren van extra tewerkstelling voor heel de provincie.

Op initiatief van toenmalig Vlaams minister van economie Jo Brouns vroeg de Vlaamse regering aan de federale regering om, naast drie andere steunzones in Vlaanderen, Limburg verder te blijven erkennen als 'ontwrichte zone' voor de komende zes jaar.  Onmiddellijk na de aankondiging van de sluiting van Sappi in Lanaken in oktober 2023 had VKW Limburg hierop als eerste aangedrongen. De huidige steunzone rond Genk - destijds ingesteld na de sluiting van Ford - loopt immers af op 31 oktober 2024. 

Met de nieuwe erkenning kunnen alle investeringen die extra tewerkstelling met zich mee brengen in onze regio naadloos en ook na oktober 2024 voluit ondersteund blijven. Het is een belangrijke hefboom voor het genereren van extra tewerkstelling, zeker voor de getroffen Maaslandregio, maar ook voor heel de provincie.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “We zijn blij dat er naar onze inhoudelijke argumenten voor de verdere verlenging van deze maatregel voor Limburg is geluisterd. De steunmaatregel is zeker in Limburg de voorbije jaren ook erg effectief gebleken. Er werden binnen de Limburgse steunzone meer dan 650 investeringsdossiers ingediend, goed voor samen meer dan 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Dit goede track record kan dankzij deze verlenging verdergezet kunnen worden. En kan Limburg verder in de kijker zetten als regio met een gunstig investeringsklimaat.”

Johan Schildermans, manager belangenverdediging en kennis VKW Limburg vult aan: “De ruggensteun bestaat uit een vrijstelling van het doorstorten van 25% van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van de betrokken extra arbeidsplaatsen gedurende twee jaar, goed voor een loonkostbesparing van 4 à 5%. En dat voor alle dankzij de investering extra gecreëerde jobs, tot drie jaar na de voltooiing ervan. Wanneer nadien wordt aangetoond dat de extra arbeidsplaatsen minstens drie jaar (of vijf jaar voor grote bedrijven) zijn behouden gebleven, is de steun definitief verworven.”

“We roepen onze leden actief op om van dit steuntje in de rug gebruik te maken. Want ondanks de voor zich sprekende resultaten, zijn nog onvoldoende kmo’s en ondernemers op de hoogte van de gunstmaatregelen waar ze aanspraak op kunnen maken bij investeringen die tot nieuwe jobs leiden”, aldus nog Ruben Lemmens.

De regeling is van toepassing op alle kmo’s die in Limburg zijn gevestigd op een bedrijventerrein of een businesscenter. Alleen enkele kleine bedrijvenzones in Hamont-Achel en een bedrijfsvestiging in Pelt liggen niet langer binnen de 40km diameter van de Limburgse steunzone. In Lommel valt het bedrijventerrein Maatheide ook binnen een andere steunzone, namelijk die rond Turnhout.  De steunmaatregel kan ook gelden bij de overname van de activa van een bedrijf dat anders zou verdwijnen. Sinds de nieuwe Europese Regionale steunkaart in augustus 2022 werd goedgekeurd, kunnen ook grote bedrijven die gelegen zijn in een van de 19 Limburgse gemeenten weer aanvragen indienen. Voor grote bedrijven geldt wel als bijkomende voorwaarde dat het moet gaan om een nieuwe vestiging of een nieuwe soort activiteit.

Op Geopunt | Digitaal Vlaanderen kan via de ingave van een adres gecontroleerd worden of een locatie binnen de nieuwe steunzones valt. 

Voor meer informatie of advies kan je steeds terecht bij Johan Schildermans (0476 31 60 58).