wo 10 jul

VKW lanceert NEXTGEN OF THE YEAR AWARD. De actieve voortzetting door volgende generatie wordt beloond.

Het Expertisecentrum Familiebedrijven (EFB) van VKW lanceert de NEXTGEN OF THE YEAR AWARD. Een onderbouwde onderscheiding voor familiebedrijven waar de overdracht naar de volgende generatie succesvol is verlopen. Een schoolvoorbeeld van een doordachte familiale overdracht en sterke leiding door de volgende generatie, met focus op de continuïteit en met aandacht voor familie- en bedrijfswaarden wordt in de spotlights gezet.

Verankering van familiebedrijven biedt niet enkel een meerwaarde voor de familie, medewerkers, het bedrijf, maar bij uitbreiding voor de hele gemeenschap en regio. Het is daarom dat het Expertisecentrum Familiebedrijven (EFB) van VKW al ruim 20 jaar familiebedrijven ondersteunt tijdens belangrijke scharniermomenten. Het EFB focust zich op de ondersteuning van ondernemersfamilies en, indien aanwezig, de volgende generatie. Met de NEXTGEN OF THE YEAR AWARD wil VKW deze volgende generatie in de kijker zetten en als ambassadeur vooruitschuiven.

De NEXTGEN OF THE YEAR AWARD sluit naadloos aan bij de al bestaande initiatieven NextGen Thursdays en Succesor’s Tables, beiden opgezet om de er aan komende generaties samen te brengen, te inspireren en handvaten en inzichten aan te reiken om op het juiste moment de juiste keuzes te maken in het kader van de continuïteit van het familiebedrijf en verankering van het beslissingscentrum. Er zijn in het verleden reeds veel voorbeelden geweest die aantonen dat familiebedrijven in bepaalde crisismomenten (denk maar aan de Covid periode of aan de sluiting van Ford in Genk, …) alles uit de kast halen om net dan het familiebedrijf te versterken en te verankeren.

“Een overdracht is een complex proces met diverse stadia en vooral gebaseerd op voortschrijdend inzicht. Op het juiste moment de juiste keuze maken binnen een familiaal draagvlak is erg fundamenteel. Maar wij willen ons vooral focussen op het moment de volgende generatie effectie aan zet is en de tent al runt als nieuwe eigenaar(s),” aldus Koen Hendrix, directeur VKW Limburg en verantwoordelijk voor het Expertisecentrum Familiebedrijven (EFB). “De familiale dynamiek is fundamenteel bij het maken van deze keuzes. De juiste ondersteuning en inzichten zijn zo cruciaal en dienen vooral op het juiste moment te gebeuren. Diverse Governance mechanismen kunnen deze beslissingen en uitdagingen zeker mee ondersteunen, maar mogen zeker geen doel op zich zijn, wat vandaag jammer genoeg te vaak het geval is,” aldus nog Koen Hendrix.

De NEXTGEN OF THE YEAR AWARD wil een mooi voorbeeld van overdracht met een sterke leiding door de volgende generatie als best practice in de kijker zetten. En als ambassadeur en rolmodel naar voor schuiven. Een deskundige jury, onder leiding van voorzitter professor Pieter Vandekerkhof (UHasselt), staat in voor de selectie. Er zijn geen nominaties en er is slechts één winnaar die als ambassadeur voor het volgende jaar zal uitgeroepen worden. “We maken hier gebruik van het 3-cirkel model van Eigenaar-Familie-Bedrijf en kijken vooral naar de rol van de nextgen in deze 3 cirkels,” vertelt juryvoorzitter Pieter Vandekerkhof. “Met aandacht voor good governance, familiale governance en gebaseerd op een degelijke eigenaarsvisie”. Het kan een hele generatie zijn die het podium krijgt, op voorwaarde dat één iemand van deze generatie impact heeft en een C-levelfunctie bekleedt. “Op die manier bewijst men de doordachtheid waarbij de overdracht en vooral de continuïteit is aangepakt”. Ook de juiste familie- en bedrijfswaarden spelen een doorslaggevende rol in de selectie.

De selectie zal gebeuren op basis van screening van mogelijke kandidaten (op suggestie van adviseurs en diverse stakeholders na een warme oproep). en financiële screening en scan vormen een minimale filter naar de volgende fase. De volwaardige overdracht mag maximum 5 jaar voltooid zijn om in aanmerking te komen. Leeftijd speelt geen rol.

“Gezien familiebedrijven niet stoppen aan de provinciegrenzen, willen wij deze award organisch laten doorgroeien naar een nationale competitie,” aldus nog Koen Hendrix en Pieter Vandekerkhof.

De NEXTGEN OF THE YEAR AWARD zal worden uitgereikt tijdens een event op 21 november.