Hoewel het afgelopen vierde kwartaal van 2021 met +8,9 nog overwegend positief beoordeeld werd, ging het de Limburgse bedrijven de voorbije drie maanden een pak minder goed af dan in Q3 2021, dat destijds met +21,0 gewaardeerd werd. Ondanks de uitgesproken terugval blijkt het vertrouwen in de toekomst van de Limburgse bedrijven echter niet gebroken. Met +12,3 zien ze voor het eerste kwartaal van 2022 terug opwaarts potentieel. De evaluatie van het voorbije kwartaal enerzijds en de prognose voor het komende kwartaal anderzijds, vormen samen de totaalscore voor de Polsslag Ondernemend Limburg.
- Prognoses tonen opwaarts potentieel voor eerste kwartaal 2022
- Limburgse bedrijven blijven investeren en aanwerven
- Handelssectoren negatief over start 2022, ondanks topkwartaal voor detailhandel
- Winstmarges productiebedrijven onderuit in Q4 2021
- Opvallend sterke knaldrang bij middelgrote bedrijven (50-99 wn.)
- Grootste bedrijven temperen verwachtingen, kleinste bedrijven in het rood
De duidelijke daling van de evaluatiecijfers voor het afgelopen kwartaal toont zich over alle POL-indicatoren heen. Het meest uitgesproken is dat op het vlak van winstmarge, de enige indicator die (nog steeds) negatief noteert. De overige vier indicatoren dalen en scoren duidelijk lager dan de verwachtingen, maar blijven ruim in de plus. De Limburgse bedrijven blijven ook nog steeds sterk investeren en aanwerven.
Een analyse van de POL-cijfers volgens sector toont aan dat het mindere optimisme zich over alle sectoren heen manifesteert, maar toch belangrijke verschillen vertoont. Ondanks een op één na beste kwartaal ooit, is de detailhandel uitgesproken pessimistisch over het komende kwartaal. De groothandel sluit zich hierbij aan, na een harde weerbots van het recordkwartaal van drie maanden eerder. Daarmee scheiden beide handelssectoren zich met een negatief sentiment voor het eerste kwart van 2022 af van de andere sectoren, die in het komende kwartaal juist beterschap zien.
Kijken we naar de grootte van de bedrijven, dan is het verrassend hoe zeer de knaldrang van de middelgrote bedrijven met 50-99 werknemers er uitspringt, met een erg sterk vierde kwartaal, maar vooral de hoogste prognose ooit voor het komende kwartaal. De grotere bedrijven blijven ook duidelijk en ruim in de plus, maar temperen tegelijk de verdere verwachtingen. De kleinste bedrijven (minder dan 5 werknemers) kunnen daarentegen de licht positieve teneur van de voorbije kwartalen niet vasthouden, al zijn de prognoses minder negatief dan de evaluatie van het afgelopen kwartaal.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Een terugval in het vertrouwen van de Limburgse ondernemers komt niet geheel onverwacht. We schoten het voorbije jaar sowieso al van een diep dal naar een recordniveau in oktober. Maar het voorbije kwartaal stapelden de kopzorgen zich op. Blijvende grondstof- en toeleveringsproblemen, uit de pan swingende energieprijzen, twijfels over de toekomstige energiebevoorrading en nieuwe beperkingen op ondernemen en werken door de aanhoudende coronagolven voedden de onzekerheid steeds meer. Met daarbovenop het vooruitzicht op hoge loonkoststijgingen door de piekende inflatie, die ‘dankzij’ onze automatische loonindexering alléén onze bedrijven te duchten hebben. Het is zelfs bewonderingswaardig dat de Limburgse bedrijven nog zo positief blijven kijken naar de toekomst en zich ook nu weer gelukkig niet uit het lood laten slaan. Toch is het zwaar onderuit gaan van de winstmarges in het afgelopen kwartaal een sterk waarschuwingssignaal, zeker bij de maakbedrijven die vaak internationaal in concurrentie staan. Een nieuwe competitiviteitscrisis moet absoluut vermeden worden. We zijn blij dat de overheid oor had naar de dringende oproep om de quarantaineregels te versoepelen en zo onze economie draaiende te houden. Maar de grote bezorgdheid over de concurrentiekracht van onze bedrijven mag niet ondergesneeuwd raken, doordat alle aandacht naar het noodzakelijke coronamanagement gaat.”
Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “De veerkracht en het incasseringsvermogen van onze kmo’s zijn groot maar echter niet eindeloos. De oorzaken voor de daling in het ondernemersvertrouwen zijn niet ver te zoeken: bezorgdheid over bijkomende beperkende coronamaatregelen, de opmars van de omikron-variant, sterker dan verwacht stijgende loonkosten door de inflatie, tekorten aan personeel en materiaal, ... Ondanks de duidelijke terugval blijven de Limburgse ondernemers globaal gezien gelukkig wel positief, en liggen de vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2022 ook weer terug hoger. Maar de scores tonen aan dat de situatie snel kan wijzigen door – of bij gebrek aan – overheidsbeslissingen. Het laatste wat onze ondernemers nu kunnen gebruiken is politiek bricoleerwerk na het zoveelste overlegcomité op rij. Na bijna 2 jaar corona hebben we meer dan ooit nood aan een kader waarbij het bedrijfsleven maximaal gevrijwaard wordt, met een duidelijke en volgehouden aanpak op het vlak van maatregelen, vaccinaties en quarantaines.”
Het volledige persbericht lees je hier.
De grafieken kan je hier downloaden.