Uit de nieuwste werkloosheidscijfers van april blijkt dat de werkzoekendengraad in Limburg met 5,71% niet alleen lager ligt dan ooit, maar zelfs lager dan gemiddeld in Vlaanderen (5,73%). Dat mag historisch genoemd worden, want het is sinds dat deze cijfers vanuit de VDAB worden bijgehouden pas voor het eerst dat er in Limburg minder werkzoekenden zijn dan in heel Vlaanderen. Daarmee heeft de Limburgse economie alvast op dit vlak na een jarenlange achtervolgingskoers een knappe remonte gereden en aansluiting gevonden. In de rangschikking hebben West-Vlaanderen (4,73%), Vlaams-Brabant (4,85%) vandaag wel nog duidelijk een krappere arbeidsmarkt. Het verschil met Oost-Vlaanderen (5,54%) is klein. In de provincie Antwerpen ligt de werkzoekendengraad een stuk hoger: 7,07%. VKW Limburg reageert verheugd maar bevreesd tegelijkertijd.
Ter vergelijking: in januari 2015, vlak na de definitieve sluiting van Ford, was de werkzoekendengraad in Limburg nog 1,18 procentpunt hoger dan in Vlaanderen (9,91% vs. 8,73%). Nauwelijks 2,5 jaar later was dit verschil al tot een tiende procentpunt verschil weggewerkt. Maar Limburg slaagde er tot nu nooit in om onder het Vlaamse gemiddelde te duiken. In juli 2009 bedroeg het verschil nog 1,36 procent punt (10,16% vs. 8,80%). In oktober 2004 bedroeg het verschil zelfs 2,35% (11,35% vs. 9,00%). Het ging toen wel de methodologisch ietwat verschillende werkloosheidsgraad (die ligt gemiddeld iets lager ligt; breuk in de cijfers begin 2007).
VKW Limburg reageert enerzijds verheugd. Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Het economische nieuws dat ons de laatste tijd bereikt is vaak meer kommer en kwel, dan hallelujah. Des te belangrijker is het om positieve punten te blijven belichten, lichtpuntjes die ondanks ‘dikke miserie’ dienen om zich aan op te trekken. Ze wissen de problemen niet uit, maar geven wel hoop om onverminderd verder te doen. Het feit dan de Limburgse werkzoekendengraad meer nog dan elders sterk is gedaald, betekent natuurlijk dat onze economie het de voorbije jaren, dankzij onze sterke bedrijven en ondernemers, erg dynamisch is geweest en ondanks de tegenslagen telkens weer de remonte heeft ingezet. Het betekent ook dat onze Limburgse economie een stuk sterker is geworden. Dat geeft nieuwe moed. Ondernemers zijn het gewend om in alle omstandigheden door te gaan. Om verder te blijven investeren in hun ondernemingen en hun mensen. Want dat is de enige manier om welvaart te garanderen en te verankeren. We zijn ondernemend Limburg daar op recht heel dankbaar voor.”