do 03 apr.

POL april 2025: -1,4 Limburgse ondernemers putten moed. POL blijft wel nipt negatief en noteert al drie jaar lang in de min.

Eerste kwartaal 2025 minder zwak dan gevreesd ...

  • Beste kwartaal in anderhalf jaar, maar grote verschillen tussen sectoren
  • Bouw kent een van slechtste kwartalen in 10 jaar, detailhandel evalueert Q1 opvallend sterk
  • Maar enkel dienstensector in meerderheid positief gestemd over voorbije kwartaal
  • Naast winstmarges blijft ook export zorgenkind
  • Omzet, tewerkstelling en investeringen krijgen wel licht positieve evaluatie
  • Grootste bedrijven claimen koppositie terug, kleinste blijven achter

… en vooruitzichten tweede kwartaal zelfs licht positief 

  • Onder impuls van betere omzet- en exportverwachtingen
  • Prognoses dienstensector, groothandel en zelfs productie in de plus
  • Bouw ziet wel herstel, maar detailhandel koestert minst hoop
  • Middelgrote bedrijven meest optimistisch
  • Dienstenbedrijven en bedrijven 10-49 werknemers enige met duidelijke aanwervingsintenties

VKW Limburg en UNIZO Limburg:

“Dringende hervorming van de automatische loonindex nodig nu internationale concurrentie en handelstarieven oplopen.”

 

Met het eerste kwartaal van 2025 achter de kiezen, gaat het ondernemersvertrouwen in Limburg terug crescendo. De stevige tik van rond de jaarwisseling wordt uitgewist, zonder echter weer volledig in positief vaarwater te geraken. Dat blijkt uit nieuwste Polsslag Ondernemend Limburg (POL), de bevraging waarmee VKW Limburg en UNIZO Limburg ieder kwartaal polsen naar het aanvoelen bij de Limburgse ondernemers over de economische gang van zaken. 

Na de stevige verzwakking tot -12,8 die bij de start van het jaar werd opgetekend, herstelt het sentiment bij de Limburgse ondernemers in april tot -1,4. Ondanks die redelijk forse herstelbeweging, blijft het algemene aanvoelen over de Limburgse economie nog steeds nipt negatief. Het is intussen al drie jaar geleden dat de POL nog een positief cijfer kon optekenen.

De drie maanden geleden nog sterk gevreesde verdere verzwakking in het eerste kwartaal van 2025 kwam er niet. Met een evaluatiecijfer van -4,9 werd het voorbije kwartaal zelfs als het beste in anderhalf jaar gequoteerd. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal gaan nog meer de goede richting uit, met zelfs een lichte positieve prognose van +2,1. Het is voor het eerst sinds begin 2022 dat een dergelijk positief cijfer in het vooruitzicht wordt gesteld.

De duidelijk minder negatieve evaluatie van het afgelopen kwartaal vindt grond in vier van de vijf POL-indicatoren. Zowel omzet (van -1,4 naar +1,8), tewerkstelling (van -0,4 naar +2,2) als investeringen (van -3,6 naar +0,7) wisten een met relatief lichte stijging een positieve tekenwissel te realiseren. De grootste bijdrage komt evenwel van de evolutie van de winstmarges, die echter ondanks de stijging van -30,1 tot -22,4 nog steeds stevig in de min blijft noteren. De export volgt de positieve evolutie niet en verzwakte in het voorbije kwartaal van +0,1 naar -6,5.

De hogere en licht positieve vooruitzichten voor het tweede kwartaal van 2025 worden vooral aangedreven door sterkere omzetverwachtingen (naar +13,5), een meer bescheiden herstel op vlak van export (+2,8) en een versteviging tot +8,1 in de tewerkstellingsvooruitzichten. De investeringsappetijt schiet met een stijging van +0,7 naar +1,5 echter nauwelijks hoger. Qua vooruitzichten blijft de indicator op vlak van winstmarge als enige (sterk) negatief noteren. Men hoopt de afkalving van de winstmarges wel verder in te tomen (van -22,4 naar -15,4).

Uit de analyse van de POL-cijfers volgens SECTOR blijkt dat het voorbije kwartaal voor de bouwbedrijven een van de slechtste was van de voorbije tien jaar. Hoewel nog licht negatief spreekt er echter nieuwe hoop uit de vooruitzichten. Voor al de overige sectoren was de start van 2025 duidelijk veel beter dan het laatste kwartaal van 2024 én een pak minder slecht dan verwacht. Toch evalueerden enkel in de dienstensector meer ondernemers het kwartaal positief dan negatief. Ook qua vooruitzichten blijven de dienstenbedrijven aan kop, maar temperen ze niettemin hun verwachtingen, al zijn ze de enige met echt duidelijke verdere aanwervingsintenties. Ook de groothandel en de productiebedrijven kijken met een klein overschot aan positief gestemde bedrijfsleiders reikhalzend uit naar het komende kwartaal. Daarmee hopen ze de duidelijke verbetering die, ondanks een toch nog sterk negatieve evaluatie van het eerste kwartaal, werd ingezet te kunnen doorzetten. De detailhandel evalueerde het eerste kwartaal van 2025 uitzonderlijk sterk, zij het nog nipt negatief. Uit hun lagere vooruitzichten - als enige sector - spreekt echter weinig hoop om op dat elan verder te kunnen gaan.



Naar GROOTTEKLASSE gekeken valt op dat er bij de kleinste bedrijven, in tegenstelling tot de overige groottecategorieën, weinig beweging zit in het sterk negatieve sentiment, noch op vlak van de evaluatie van het voorbije kwartaal, noch op vlak van vooruitzichten. De grote bedrijven kenden wel een uitgesproken beter eerste kwartaal, waarbij de bedrijven met 100-249 werknemers (op de kleinste na) wel het meest negatief bleven, terwijl de grootste bedrijven juist terug de koppositie claimden als meest positief. De vooruitzichten gaan overal crescendo en (licht) positief, met naast de kleinste bedrijven, enkel deze met 10-19 werknemers als uitzondering. De middelgrote bedrijven zijn daarbij het meest positief gestemd over het komende kwartaal en willen de komende drie maanden ook het meest inzetten op investeringen. De sterkste aanwervingsintenties zitten bij de bedrijven met 10-19 en 20-49 werknemers.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “Ondanks de vele onzekerheden en de grote volatiliteit van de voorbije maanden – zeker voor internationaal actieve bedrijven – blijven Limburgse ondernemers niet bij de pakken zitten. Na de stevige terugval rond de jaarwisseling, zien we opnieuw hun kenmerkende veerkracht. Hun gedrevenheid en engagement blijven het halen van de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen in de uitbouw van hun onderneming en het streven naar groei en welvaart voor hun omgeving.
Die obstakels zijn zeker niet verdwenen: de energie- en loonkosten blijven torenhoog, de regelgeving is nog niet vereenvoudigd, en zelfs in economisch moeilijke tijden blijft de arbeidsmarkt bijzonder krap.
Toch biedt de hervormingsagenda van de federale regering – hoe pijnlijk sommige maatregelen ook voor ondernemers zijn – perspectief. De erkenning van het belang om onze maakindustrie te beschermen op verschillende beleidsniveaus, én de voorzichtig veranderende Europese mindset rond regelgeving, geven hoop en de ondernemers putten daar moed uit.
Nu is het zaak om die goede intenties snel om te zetten in concrete maatregelen die het verschil maken op het terrein. Maatregelen die het ondernemers en hun medewerkers niet moeilijker, maar net gemakkelijker maken om onze economie te doen bloeien.”

Over de hand over hand toenemende handelsconflicten waarschuwen VKW en UNIZO Limburg: 

De nieuwe buitenproportionele importheffing vanuit de VS vormt een bijkomende uitdaging. Waar we ons goed bewust van moeten zijn én tegen moeten wapenen is dat de Belgische economie een stuk kwetsbaarder is voor de bijkomende inflatiedruk die door (een opbod aan) extra handelstarieven zal ontstaan. De automatische loonindexering die zorgt dat verhoogde inflatie met onmiddellijke ingang wordt omgezet in hogere loonkosten voor onze bedrijven - daar waar dit overal elders en ook in onze buurlanden met vertraging gebeurt - zadelt onze Belgische bedrijven op met een extra handicap aan de start van de verhevigende internationale concurrentiestrijd. Dit kost welvaart, business, investeringen en jobs voor onze bedrijven en mensen. Daar mogen we niet licht overheen gaan. Het is dan ook meer dan ooit nodig om een hervorming van de automatische loonindexering op tafel te leggen en het taboe errond weg te halen, om ons te wapenen tegen de bijkomende economische druk en competitieve nadelen die dit systeem voor onze economie en de Belgen veroorzaken.”

Het volledige persbericht kan je hier downloaden.