wo 03 jan

Kmo-werkbarometer: Limburgse kmo’s optimistischer dan elders in Vlaanderen

  • 49% van de Limburgse kmo’s is van plan om de komende zes maanden bijkomend personeel aan te werven. Dat is een toename in vergelijking met een half jaar geleden. Daarmee zijn de Limburgse kmo’s optimistischer dan elders in Vlaanderen.
  • Driekwart van de Limburgse kmo’s heeft er vertrouwen in ​ dat het - ondanks de arbeidskrapte – uiteindelijk zal lukken om de juiste mensen op de juiste plaats in het bedrijf te krijgen.
  • 8 op de 10 kmo’s die personeel willen aanwerven in 2024, zullen een vast contract van onbepaalde duur aanbieden. Bij de Limburgse kmo’s blijft extra flexibele arbeid nodig als aanvulling voor de vaste medewerkers.

Kmo’s kijken iets terughoudender naar de economie dan een half jaar geleden. Maar in Limburg weerhoudt dat kmo’s er niet van om extra aanwervingen te voorzien: 49% is van plan om de komende zes maanden bijkomend te rekruteren. Opvallend: kmo’s in Limburg schatten hun aanwervingskansen hoger in dan de gemiddelde Belgische kmo. Kmo’s die in 2024 personeel willen aanwerven, zullen vooral vaste contracten van onbepaalde duur aanbieden, in Limburg is dat met flexibele arbeid als aanvulling. Dat alles blijkt uit de resultaten van de halfjaarlijkse ‘Kmo Werkbarometer’ van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg.

Limburgse kmo’s blijven aanwervings-ambities hebben

Het aantal kmo’s dat de economische toekomst uitgesproken positief tegemoetziet, is gedaald tegenover een half jaar geleden in ons land. Ook in Limburg, zo blijkt uit de halfjaarlijkse Kmo Werkbarometer van Acerta, VKW Limburg en Etion. Maar zelfs met een iets terughoudender attitude blijven de Limburgse kmo’s positiever dan elders in het land. Dat blijkt onder andere uit de plannen om extra personeel aan te werven. Gemiddeld voor België zijn de aanwervingsambities afgekoeld van 50% naar 44%, maar niet zo in Limburg. Hier zijn ze zelfs licht toegenomen: de helft (49%) van de kmo’s in Limburg zegt van plan te zijn om binnen de zes maanden bijkomend te rekruteren. Slechts 24% antwoordt dat ze zeker niét zullen aanwerven, een merkelijke daling ten opzichte van een half jaar geleden.


Gert Mertens, kantoordirecteur regio Limburg: “Een half jaar geleden keken de kmo’s erg positief naar wat de zes maanden nadien zouden brengen. Nu geven ze aan de afgelopen maanden iets terughoudender te zijn geworden en meer voorzichtigheid in te bouwen voor de nabije toekomst. Maar waar dat gemiddeld genomen de aanwervingsplannen heeft doen dalen, weliswaar nog altijd tot een goed niveau, geven kmo’s in Limburg aan extra personeel te willen aanwerven. Dat is en blijft een positief signaal.”

Meer mobiliteit op de Limburgse arbeidsmarkt

Opmerkelijk is dat kmo’s in Limburg hun kansen om ondanks de arbeidsmarktkrapte uiteindelijk toch het juiste personeel aan te kunnen trekken positiever inschatten dan de gemiddelde kmo elders in het land: slechts één op de vier Limburgse kmo’s denkt dat het héél moeilijk wordt om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten, terwijl dat in de rest van het land één op de drie is.


Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW: “Misschien is er daar wel een verband met de statistiek van het verloop van medewerkers. Opvallend is immers dat kmo’s in Limburg een groter verloop vast blijken te stellen dan gemiddeld in België. Uiteraard ziet geen enkele werkgever goede medewerkers graag vertrekken, maar verloop gaat ook samen met jobmobiliteit. Dat er beweging is op de arbeidsmarkt, is net gezond. Toch moeten we blijven benadrukken dat het invullen van vacatures bij 7 op 10 Limburgse kmo’s echt niet van een leien dakje verloopt en enorm veel inspanningen blijft vergen.”


Vaste contracten

Tot slot nog deze conclusie van de Kmo Werkbarometer: kmo’s willen vooral vaste medewerkers in dienst nemen. Zo’n acht op de tien kmo’s die aanwerven gaan dat doen met vaste contracten van onbepaalde duur. In Limburg zullen kmo’s wel meer dan gemiddeld in België ook op flexwerk rekenen: 35% van de Limburgse kmo’s rekent op uitzendarbeid, 14% verwacht versterking van flexi-jobbers. ​


Over de cijfers

De gegevens zijn het resultaat van de vierde kmo-barometer die Acerta in samenwerking met de werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg twee keer per jaar organiseert onder kmo-werkgevers (minder dan 100 werknemers). Aan deze editie van het najaar 2023 namen 508 respondenten-kmo’s deel.