Ook het voorgaande jaar bleken de kleinste TOP500-bedrijven een pak exportgerichter dan hun wat grotere collega’s. “Dit toont aan dat export niet enkel een verhaal is van de allergrootste bedrijven,” zegt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder bij VKW Limburg. “Zelfs bedrijven met een relatief bescheiden omzet weten zich internationaal sterk te positioneren en laten zien dat export een voor hen belangrijke groeistrategie is, ongeacht de schaalgrootte. Ook voor groeibedrijven met ambitie die nog niet de TOP500 halen is dat een belangrijke wetenschap en stimulans.”
Export als motor voor groei
Hoewel de totale export van Limburgse bedrijven in de recentste TOP500 (cijfers 2023) met 2,1% terugviel, blijft export een erg belangrijke groeimotor voor onze bedrijven en voor de Limburgse economie in haar geheel.
“Bedrijven die inzetten op internationalisering blijken immers ook in totaliteit sneller te groeien dan bedrijven die zich louter op de binnenlandse markt richten. Ook dat blijkt zwart op wit uit de cijfers van onze TOP500,” zo stelt Johan Schildermans, manager belangenverdediging en kennis bij VKW Limburg. “De gemiddelde omzet van een TOP500-bedrijf waarvan we de exportcijfers kennen steeg in 2023 met gemiddeld 3,3%, daar waar bedrijven die aangeven niet te exporteren gemiddeld met slechts 1,1% konden groeiden op vlak van omzet.”
Export van wezenlijk belang voor Limburgse economie
De grote bulk aan exportomzet in de TOP500 komt uiteraard nog steeds van de allergrootste bedrijven. De 125 Limburgse bedrijven bovenaan de ranglijst zijn als zwaargewichten samen goed voor 85% van de totale TOP500-export, die in totaal 19,2 miljard bedraagt op een totaalomzet van net geen 46 miljard euro. Daarmee komt 41,8% van de omzet van Limburgs’ 500 grootste bedrijven voort uit export.
Logischerwijs zijn de 125 grootste bedrijven dan ook veruit het meest exportgericht, met bijna de helft van hun omzet die exportgerelateerd is (47,6%). De bedrijven uit het tweede kwartiel (plaats 126 tot 250) zijn ‘slechts’ goed voor 8,7% van de totale TOP500-exportomzet en volgen met 27,4% qua exportgerichtheid al op ruime afstand.
Ondanks hun beperkte aandeel van 2,86% van de totale exportomzet in de TOP500, volgt het kleinste kwart TOP500-bedrijven met een exportgerichtheid van 24,7% dus niet op zo gek veel afstand van die een heel stuk grotere collega’s. De bedrijven uit het derde kwartiel (plaats 251 tot 375), zijn met 18,2% het minst exportgericht.


Inspiratie voor andere bedrijven
VKW Limburg roept bedrijven én beleidsmakers op om deze trend te benutten.
Lemmens en Schildermans: “Uit een eerder onderzoek weten we dat de helft van de internationaal niet-actieve bedrijven daar eigenlijk weinig of geen hinderpalen voor ziet, maar toch de stap naar internationalisering niet zet. Het is dus vooral kwestie van hun internationale denkkader te verruimen om het echte groeipotentieel van onze Limburgse economie te ontsluiten. Als relatief kleinere bedrijven in verhouding meer weten te exporteren dan sommige grotere bedrijven, toont dit dat internationalisering, zeker in moeilijkere economische tijden en zelfs met toenemende onzekerheid op vlak van handelsverkeer, absoluut een sterke groeimotor en alternatief kan zijn, in plaats van op lokale markten terug te plooien of rond de kerktoren te blijven hangen. Heel wat groeibedrijven uit de bodem van de TOP500 en hun exportverhalen vormen zo een boeiende inspiratiebodem voor andere Limburgse bedrijven.”