Ondanks het juridische drijfzand waarop deze maatregel duidelijk is gestoeld, wilde minister Demir toch de knip in de groenestroomcertificaten doordrijven van die bedrijven die vóór 2013 als eerste investeerden in groene zonne-energie. Net die bedrijven die destijds door de Vlaamse Regering werden gesmeekt om te hulp te schieten om duurzame energieproductie in Vlaanderen te doen doorbreken, zouden zo alsnog in de rug worden geschoten.
Meer dan 2000 bedrijven en organisaties, waarvan het merendeel KMO’s, maar ook honderden zorginstellingen en landbouwbedrijven, dreigden zo als makkelijk doelwit te worden getroffen. In Limburg, destijds koploper en trendsetter op vlak van investeringen voor hernieuwbare energie, lopen niet minder dan 612 installaties in het vizier van de minister.
Maar de absolute vertrouwensbreuk waartoe dit zou leiden bij investeerders en bedrijven is zo mogelijk nog erger. Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Het Vlaamse energiebeleid heeft intussen een serieus track record op vlak van rechtsonzekerheid en juridisch drijfzand. Hoe kunnen onze bedrijven, laat staan buitenlandse investeerders, het beleid nog vertrouwen als de Vlaamse Regering zomaar terugkomt op duidelijke afspraken, beloftes breekt en telkens weer de spelregels tijdens de wedstrijd verandert? Hoe wil men bedrijven nog stimuleren om mee hun schouders te zetten onder duurzame beleidsdoelstellingen, wanneer pionierswerk, ondernemerschap en winstgevendheid worden afgestraft?”