Chapter F stoomt opvolgers klaar voor hun intrede in het eigen familiebedrijf door ze ervaring te laten opdoen in een ander familiebedrijf. “Vreemdgaan voor beginners dus.”
Slechts 40% van de Vlaamse familiebedrijven verwacht nog een familiale overdracht, 50% overweegt een verkoop aan derden en 10% vreest voor een liquidatie. Dat blijkt uit een studie van de UHasselt (2019, in opdracht van VLAIO). “Op dit moment zitten we met een gigantische babyboomgeneratie die klaar is om de fakkel door te geven, maar met een kleine groep opvolgers”, zegt Liesbeth Vandenrijt, Managing Director van Motmans & Partners. “Daarom moeten we nú dringend handelen en alles op alles zetten om onze familiebedrijven in stand te houden. We willen de verkoop aan derden vermijden omdat dan de kans groter is dat het beslissingsorgaan in het buitenland terechtkomt. Onze familiebedrijven zijn juist heel belangrijk voor de Belgische economie.”
Uniek initiatief
Vanuit die nood ontstond Chapter F, een initiatief van VKW en Motmans & Partners in samenwerking met Vlerick Business School. Bedoeling is om de nieuwe generatie instromers voor te bereiden op de intrede in hun familiebedrijf. “We laten de volgende generatie vreemdgaan”, zegt Vandenrijt. “Gedurende een periode van bijna twee jaar kunnen opvolgers een management traineeship volgen bij andere familiebedrijven. Ze doorlopen tijdens dit traject een management opleiding van de Vlerick Business School en ook een persoonlijke training.” Vlerick Business School stapt graag mee in dit initiatief dat zich uitspreidt naar Vlaanderen. “De nood is enorm hoog en dit is het moment om in te grijpen, daarom willen wij graag meewerken aan deze verankering van familiebedrijven”, vult professor Miguel Meuleman, academisch directeur van Vlerick Business School, verder aan.
De nieuwe generatie klaarstomen
Chapter F moet bijdragen tot het schrijven van een volgend hoofdstuk in het familiebedrijf. “Instromers zijn vaak nog niet klaar voor het eigen familiebedrijf of wensen graag eerst hun vleugels elders uit te slaan. Zo kunnen ze bijleren en ervaring opdoen zonder gezicht te verliezen in het eigen bedrijf. Chapter F geeft de volgende generatie de mogelijkheid om zich heel breed te oriënteren en alle facetten van de bedrijfswereld te ontdekken”, vult Koen Hendrix, directeur van VKW en het Expertisecentrum Familiebedrijven, aan. “Een management traineeship in een ander familiebedrijf biedt de potentiële opvolgers ook de kans om na te denken over de toekomstige rol of keuzes die ze moeten maken. Het zou immers perfect kunnen dat men langer actief blijft bij dit ander bedrijf.”
Continuïteit bevorderen
Vooral de focus op de continuïteit heeft de initiatiefnemers getriggerd tot het opzetten van dit platform. Hendrix is ervan overtuigd dat ondernemers ook bereid zijn om hun bedrijf open te stellen voor collega-familiebedrijven. “Het is hoogtijd om onze krachten te bundelen als families. Momenteel zijn we volop in gesprek met de eerste kandidaten, trainees en bedrijven. Ook geïnteresseerden mogen zich nog steeds melden om mee te vechten voor de continuïteit van onze familiebedrijven.” Liesbeth Vandenrijt en Koen Hendrix proberen samen nog alle vragen te verzamelen en ook geïnteresseerde familiebedrijven te inventariseren. “Zowel bij de potentiële traineeships als bij geïnteresseerden kandidaten zullen steeds intakegesprekken plaatsvinden om te komen tot een juiste match”, aldus beide initiatiefnemers.