9de Limburgs arbeidsmarktrapport
Na de forse jobgroei die de Limburgse bedrijven vorig jaar volgens onze jaarlijkse analyse in dit arbeidsmarktrapport rapporteerden, werd de VOORBIJE 12 MAANDEN duidelijk gas terug genomen.
Na de forse jobgroei die de Limburgse bedrijven vorig jaar volgens onze jaarlijkse analyse in dit arbeidsmarktrapport rapporteerden, werd de VOORBIJE 12 MAANDEN duidelijk gas terug genomen.
In een reactie op dit 9de Limburgs Arbeidsmarktrapport stellen Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg en Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg:
“De brand op de Limburgse arbeidsmarkt woedt oncontroleerbaar verder. Ondanks de algemeen dalende economische vooruitzichten, de zware impact van de automatische loonindexering en een terugvallende vraag naar extra arbeidskrachten, blijven 8 op de 10 bedrijven worstelen met het probleem om openstaande vacatures met geschikt personeel in te vullen. Voor 7 op de 10 bedrijven betekent het gebrek aan personeel een belangrijke rem voor hun noodzakelijke groei.
Nochtans telt onze provincie nog een heel groot potentieel aan niet-actieven die aan slag kunnen gaan en zo de bedrijven uit de nood helpen. De uitdaging om deze groep te activeren is echter groot. Omdat ze vaak door te gaan werken netto minder overhouden dan wat ze vandaag krijgen via hun uitkering en alle daarbij horende sociale tarieven en kortingen. De zogenaamde werkloosheidsval raakt maar niet uitgeroeid. Integendeel, ze wordt door beleidsmaatregelen zoals de uitgebreide sociale energietarieven nog verder versterkt. Wat baat een hogere jobbonus, als vervolgens de uitkeringen en voordelen van de mensen die we eigenlijk willen activeren ook weer worden opgetrokken?
Daarom moet werken véél meer beloond worden dan nu het geval is. Niet door nog meer loonsverhoging en zeker niet bovenop de automatische indexering. Die doet de brutolonen immers al stijgen met 21% op amper drie jaar, veel sneller dan in onze buurlanden. Wel door de werknemersbijdragen te verlagen, zodat werknemers netto meer overhouden van hun brutoloon. Voor onze werkgevers blijkt die maatregel zelfs belangrijker dan de structurele verlaging van de werkgeversbijdragen. Maar bovenal moeten de werkloosheidsuitkeringen beperkt worden in de tijd. Wanneer blijkt dat meer dan de helft van werklozenpopulatie al meer dan 2 jaar werkloos is, terwijl het aantal openstaande vacatures piekt, zou dit vooral een sterk en duidelijk maatschappelijk signaal zijn dat we echt veel méér mensen aan de slag willen en nodig hebben. Een broodnodig signaal, dat dus veel verder reikt dan de mensen die momenteel in werkloosheid zitten op zich.”