di 02 apr.

5 valkuilen om te vermijden als familiebedrijf

Maar liefst 80% van alle Limburgse bedrijven zijn familiebedrijven. Het is dan ook veilig om te stellen dat familiebedrijven de ruggengraat van onze economie zijn. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Toch zien we, vanuit onze jarenlange ervaring in het begeleiden van familiebedrijven, dat er specifieke uitdagingen verbonden zijn aan het uitbouwen van een succesvol en efficiënt familiebedrijf. Hieronder lijsten we ze op.

Eigen aan familiebedrijven is dat tradities en familiewaarden vaak even belangrijk zijn als financiële resultaten. Bewonderenswaardig, toch? Maar daarin schuilen enkele valkuilen. Want wanneer een familiebedrijf zijn kinderschoenen stilaan ontgroeit, moet ook de manier waarop het bedrijf gestuurd wordt evolueren. Hier alvast vijf tips.

1. Professionaliseer je management

Een van de grootste valkuilen is het nalaten om een professioneel managementteam te ontwikkelen dat buiten de familie staat. Naarmate familiebedrijven groeien, wordt de complexiteit van het runnen van het bedrijf groter. Zonder de inbreng van externe professionals kan het moeilijk zijn om de operationele efficiëntie te behouden of strategische beslissingen te nemen die het bedrijf naar een hoger niveau tillen.

2. Trek een duidelijke grens tussen familie en bedrijf

Een andere veelvoorkomende valkuil is het onvermogen om een duidelijke grens te trekken tussen familieaangelegenheden en bedrijfsvoering. Dit kan leiden tot belangenconflicten, emotionele besluitvorming en zelfs verstoringen in de dagelijkse werking van het bedrijf. Het opstellen van een familiecharter kan helpen om deze scheiding te verduidelijken en een professionele werkomgeving te bevorderen.

3. Blijf innoveren

Innovatie is de sleutel tot groei in elke sector. Familiebedrijven vallen vaak in de valkuil van te sterk vasthouden aan traditionele methodes, waardoor ze kansen op innovatie en verbetering missen. Het omarmen van nieuwe technologieën, werkprocessen en bedrijfsmodellen kan essentieel zijn om concurrerend te blijven.

4. Denk na over de toekomst, ook qua opvolging

Veel familiebedrijven hebben geen duidelijk plan voor de toekomst of voor de opvolging binnen het bedrijf. Dit kan leiden tot onzekerheid en conflicten wanneer het tijd is voor een generatiewissel. Een gedegen opvolgingsplan, dat ruim van tevoren wordt voorbereid en gecommuniceerd, is cruciaal voor de stabiliteit en continuïteit van het bedrijf.

5. Sta open voor externe kapitaalinbreng 

Familiebedrijven vertrouwen vaak op interne financieringsbronnen voor groei, waardoor ze mogelijk kansen missen die externe investeringen of leningen kunnen bieden. Hoewel het behouden van controle een legitieme zorg is, kan het aangaan van strategische financiële partnerschappen essentieel zijn om significante groei of expansie te realiseren.

Advies of begeleiding? Ontdek ons expertisecentrum.

Ons Expertisecentrum Familiebedrijven begeleidt jouw familiebedrijf tijdens de typische scharniermomenten. Wij staan garant voor de juiste coaching en begeleiding van alle betrokken partijen.

Klik hier voor meer info.