ma 13 jan.

3 op 10 Limburgse bedrijven verwachten beter 2025 ondanks teleurstelling over beleid

Review 2024 en Outlook 2025

  • 2024 was beter jaar dan 2023 voor 1 op 3 Limburgse bedrijven (36%), voor een net iets grotere groep (38%) was 2024 minder goed.
  • 3 op 10 verwachten een beter 2025, een even grote groep kijkt echter somber vooruit.
  • 3 op 4 sluiten 2024 alsnog met winst af. 1 op 3 is gegroeid in personeel. Winstverwachting en aanwervingsambities voor 2025 houden aan op zelfde elan.
  • Bedrijfsfocus 2025: interne organisatie verbeteren, financiële gezondheid bewaren en business model aanpakken blijven stevig in top 3.
  • 8 op 10 Limburgse bedrijven vrezen impact nieuwe Trump-termijn: protectionisme, handelsspanningen, prijsstijgingen en oneerlijke concurrentie.
  • Defensie biedt als sector economische kansen voor 3 op 10 bedrijven. 5% werkt vandaag al concreet met/voor defensie.

Regeringsrapport 2024

  • Ondernemers blijven uiterst kritisch: zesde onvoldoende op rij voor Vlaams en federaal beleid.
  • Beoordeling economisch beleid kritischer dan ooit. Overheidsefficiëntie op dieptepunt. Ook aanpak loonkostenhandicap, administratieve vereenvoudiging, betaalbaarheid sociale zekerheid en belastingdruk rampzalig volgens Limburgse ondernemers.

Eén op de drie Limburgse bedrijven (36%) deed het in 2024 beter dan in 2023. Daarmee worden de verwachtingen van 1 jaar geleden ingevuld, maar voor een net iets grotere groep (38%) was het voorbije jaar wel slechter dan 2023. Dat blijkt uit de jaarlijkse Outlookbevraging van UNIZO en VKW Limburg. 3 op 4 bedrijven denken het boekjaar 2024 toch met winst te kunnen afsluiten en bij 1 op 3 groeide het voorbije jaar het personeelsaantal. Voor 2025 gaan 3 op 10 ondernemers uit van een beter jaar, net zoveel als de groep die een slechter 2025 verwachten. Voor het komende jaar blijven de globale winst- als de personeelsverwachtingen status quo.

Op de vraag waarop de bedrijven in 2025 de focus willen leggen, blijven het verbeteren van de interne organisatie, het bewaren van de financiële gezondheid en het aanpakken van het business model stevig in de top 3. Marktaandeel vergroten, digitalisering en marketing volgen op enige afstand.

In internationale context verwachten 8 op 10 Limburgse bedrijven een impact – rechtstreeks of onrechtstreeks - van beleidswijzigingen in de Verenigde Staten na de nieuwe aantrede van Donald Trump en dat voornamelijk op het vlak van protectionisme, handelsspanningen, prijsstijgingen en oneerlijke concurrentie. Er werd ook gepolst in hoeverre defensie een opportuniteit is voor Limburgse bedrijven, als sector waarvan verwacht wordt dat deze in economisch belang zal toenemen. Bijna 3 op 10 respondenten zien hier wel graten in, 5% is er vandaag al concreet mee bezig.

Voor het zesde jaar op rij worden zowel het federale als het Vlaamse beleid gebuisd door de Limburgse ondernemers. In totaal 15 economische beleidsdomeinen worden opnieuw zeer kritisch beoordeeld, waarbij geen enkel domein zelfs een gemiddelde van 4 op 10 behaalt. Ten opzichte van 2023 dalen bovendien alle beoordelingen. Het minst tevreden zijn de Limburgse ondernemers over (het gebrek aan) overheidsefficiëntie, met maar liefst één op drie ondernemers die de overheid hiervoor simpelweg met een 0 op 10 quoteren. Ook voor de aanpak van de loonkostenhandicap, administratieve vereenvoudiging, de betaalbaarheid van de sociale zekerheid en de belastingdruk zijn er telkens meer dan 1 op 4 ondernemers die een quotering van 0 op 10 geven, tekenend voor het grote gebrek aan vertrouwen en frustratie rond deze beleidsthema’s.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “De economische situatie is duidelijk en ze is niet rooskleurig. Dat mag en moet worden gezegd, maar klagen alleen helpt niets. Actie is nodig. Ondernemers weten dat. Ze hebben niet de gewoonte bij de pakken te blijven zitten en zullen dat ook nu niet doen. Meer zelfs: het is juist in moeilijke tijden dat de beste ondernemers opstaan en op zoek gaan naar alternatieven en nieuwe kansen. Door in 2025 nog meer de focus te leggen op de efficiëntie van hun interne werking en hun businessmodellen tegen het licht te houden en aan te passen. Maar ook door nieuwe trends als investeringen in defensie te omarmen of minstens te onderzoeken op kansrijke opportuniteiten, zoals vandaag al bijna een derde van onze Limburgse bedrijven doet. De concrete impact van beleidswijzigingen op vlak van internationale handel in de Verenigde Staten valt nog af te wachten, maar zal ongetwijfeld soms ook nieuwe kansen vormen. Laten we dus niet alleen blij zijn dat bedrijven die vandaag al internationaal actief zijn of exporteren daar nog meer focus op willen leggen, maar vooral ook bedrijven die dat nog niet doen stimuleren om hun kijker internationaal te verruimen.

Maar hoe goed ondernemers zelf ook in actie schieten, gerichte actie is minstens zo hard nodig op beleidsvlak. We zijn hoopvol dat de nieuwe Vlaamse Regering het besef over de noodzaak aan lagere energieprijzen, minder administratieve overlast, een sterker gefocust industriebeleid en snellere en rechtszekere vergunningen, snel in concrete daden zal omzetten. De problemen waar onze bedrijven vóór staan zijn kristalhelder en de recepten om het tij te keren gekend. De nieuwe federale regering moet de problemen op vlak van arbeidsmarkt, fiscaliteit en loonkosten terdege aanpakken zodat we na een half jaar stilstand, een echte hervormingsregering krijgen die onze economie en onze bedrijven – die jobs en welvaart creëren - op de eerste plaats zet. Enkel dan zullen de onvoldoendes waarmee ondernemers het beleid vandaag quoteren, verdwijnen en worden omgezet in voldoendes. Minstens.”

Het volledige persbericht kan je hier downloaden.