wo 07 mei

10e Limburgs investeringsrapport: Limburgse bedrijven houden investeringsritme aan in 2025

  • Meer dan 8 op 10 bedrijven plannen investeringen komende 12 maanden
  • Overtal aan bedrijven die komende 12 maanden méér willen investeren stijgt van 0 naar 7 op 100
  • Productiviteit en groeiambitie sterkste drijfveren
  • Investeringen creëren extra jobs in 1 op 5 bedrijven
  • 8 op 10 bedrijven zien voordelen in artificiële intelligentie, meer dan 4 op 10 zetten er al op in
  • Loonkosten, onzekere economische toestand en personeelsgebrek grootste rem
  • Gevaar op delokalisatie bij 1 op 5 productie- en groothandelsbedrijven

Het Limburgse bedrijfsleven toont zich al bij al opvallend investeringsgezind voor 2025: 84% van de ondernemingen plant investeringen binnen de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit het tiende investeringsrapport van ondernemersorganisaties UNIZO Limburg en VKW Limburg.

Binnen de groep investerende bedrijven zullen bijna 3 op 10 méér investeren dan vorig jaar. Bij 1 op 5 wordt er ten opzichte van vorig jaar minder geïnvesteerd. Per saldo zien we een overschot van 7% zwaarder investerende bedrijven. Vorig jaar viel dit nog terug naar 0%. In de productiesector en de groothandel ligt de investeringsnood veruit het hoogst, in ruim 9 op 10 bedrijven. Gekeken naar grootte vinden we de hoogste investeringsbereidheid bij de middelgrote en grote bedrijven vanaf 50 werknemers. Maar komend jaar zal ook 1 op 7 bedrijven zeker géén investeringen doen. In de detailhandel en bij de kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers zal of kan zelfs 1 op 4 niét investeren.

De waaier aan investeringsdomeinen is breed: 8 op de 10 bedrijven investeren in opleidingen, 7 op de 10 in marketing. Twee derde zet in op software en digitale toepassingen. Daarnaast investeren 6 op de 10 bedrijven in strategie, innovatie, hardware en machines. De helft investeert in rollend materieel. Een kwart van de Limburgse bedrijven verbouwt of breidt de huidige locatie uit. Telkens 1 op 10 kijkt uit naar een nieuwe of bijkomende locatie.

De belangrijkste drijfveren achter het verhoogde investeringsritme zijn de duidelijke nood aan verhoogde productiviteit en efficiëntie, naast de ambitie om te groeien. Opvallend is daarbij de snel toenemende rol van artificiële intelligentie. Vandaag gelooft 8 op de 10 Limburgse bedrijven dat AI kan bijdragen aan de optimalisatie van hun producten, diensten of processen, tegenover 6 op 10 twee jaar geleden. Voor iets meer dan 4 op de 10 ondernemingen is AI inmiddels zelfs een speerpunt binnen hun investeringsstrategie, zeker binnen de dienstensector en groothandel.

Bij 1 op de 5 investerende bedrijven leiden de investeringen ook tot bijkomende jobcreatie.

Toch blijven er belangrijke drempels bestaan die investeringen door bedrijven in de weg staan. De hoge loonkost in België wordt door 6 op de 10 Limburgse ondernemingen beschouwd als voornaamste concurrentienadeel en investeringsremmer, samen met de onzekere economische toestand en de krapte op de arbeidsmarkt. Ook administratieve overlast, internationale spanningen en vakbondsacties ontnemen de Limburgse bedrijven meer en meer de zin om te investeren. Die drempels stijgen sterk door in vergelijking met vorig jaar. In de productiesector en groothandel overweegt 1 op de 5 bedrijven zelfs een (gedeeltelijke) delokalisatie van activiteiten of geplande investeringen naar het buitenland.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Onzekerheid is de grootste vijand van investeringen. Ze doet consumenten hun aankopen uitstellen en houdt bedrijven tegen om voluit de investeringskaart te trekken. De wereld verandert razendsnel, maar in 2025 lijken we in een rollercoaster van geopolitieke verschuivingen terechtgekomen. Internationale handelsconflicten duiken steeds sneller op en creëren nieuwe onzekerheden — ook voor bedrijven die er niet rechtstreeks bij betrokken zijn.

Toch blijven onze ondernemingen investeren, ondanks alles. Dat stemt hoopvol. Zeker als we erin slagen de huidige uitdagingen om te buigen tot kansen — via focus op onderhandelingen, een nog bredere internationale handelskijker en een diepere Europese marktintegratie met minder versnippering en eenvoudigere regels.

De echte belofte ligt echter in wat we zelf in handen hebben: het wegnemen van de hardnekkige remmen op onze natuurlijke investeringsdrang. Die blijven vandaag te vaak onaangeroerd. Beleidsinitiatieven die kunnen zorgen voor een soepelere arbeidsmarkt en eenvoudigere vergunningstrajecten zitten wel in de pijplijn, maar moeten dringend in uitvoering worden gebracht. Andere fundamentele knelpunten, zoals de hervorming van onze automatische loonindexering en onze structureel hoge energieprijzen, blijven voorlopig taboe of dode letter. Dat is onhoudbaar. Als we als land echt werk willen maken van investeringszekerheid, is snelle actie broodnodig.”

Klik hier om het volledige persbericht te downloaden.

Case - Atelier Rebul bouwt verder aan een sterk merk in de Benelux: investeren met visie én vertrouwen

Kris en Xander Gielen, CEO’s Atelier Rebul: “We investeren op alle fronten om onze ambitie waar te maken: het meest herkenbare en geliefde lifestyle-merk van de Benelux worden.

Qua bedrag verwachten we dit jaar rond €750.000 tot €1.000.000 aan totale investeringen uit te komen.

Onze personeelsgroei zal de komende jaren sterk afhangen van het tempo waarin we eigen winkels openen. Binnen onze bestaande structuur verwachten we vooral versterking op vlak van backoffice en boekhouding.

Vandaag automatiseren we al meer dan 50% van onze klantenservice, en ook in andere operationele processen biedt technologie steeds meer ruimte voor schaalvergroting zonder exponentiële personeelsgroei. Als we toch een ruwe inschatting maken richting 2030, verwachten we dat er ongeveer 30 medewerkers zullen bijkomen, afhankelijk van de verdere uitrol van ons retailnetwerk en de technologische evolutie binnen onze werking.

Klik hier om de volledige case te downloaden.